ponedjeljak, 3. prosinca 2018.

Kako početi sa dohranom?



KUKURUZNI GRIZ

Od žitarica, kukuruzni griz i riža su ideali za početak dohrane jer ne sadrže gluten. U jedan decilitar proključale vode ubacite veliku kašiku kukuruznog griza i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite i u ohlađeno dodajte nekoliko kašičica izdojenog ili nekog drugog mlijeka koje beba inače pije, dobro promiješajte i ponudite bebi. Ukoliko ste mrkvu već uveli, u kuhani kukuruzni griz ubacite jednu kuhanu zgnječenu mrkvu i malo maslinovog ulja te ponudite dobro promiješano.

MRKVA SA PALENTOM/PUROM

Oguliti 1-2 mrkve i kuhati u 3 dl vode. Kad mrkva omekša dodati se 3 kašike palente i kuhati 3-5 minuta. Ako je previše gusto može se razrijediti s još malo prokuhane vode ili izdojenog (ili adaptiranog) mlijeka. Usitni se električnim štapom ili vilicom.


INTEGRALNA RIŽA S VOĆEM

Skuhajte rižu u malo vode, stalno nadolijevajte po malo. Voće očistite i zgnječite ili smiksajte, te dodajte skuhanoj riži.

RIBA I BLITVA

Kratko se skuha riba (npr. list ili mol – one koje imaju kosti) i kad se ohladi (eventualno očisti od kostiju). Skuha se krumpir i blitva, ohladi, doda malo maslinovog ulja i usitni (štapnim mikserom ili viljuškom) i pomiješa s ribom.


TIKVICE S KROMPIROM

U vrelu vodu staviti da se kuha jedan krompir srednje veličine (narezan na kockice) i jedna manja tikvica. Kuha se dvadesetak minuta, ocijedi, začini sa malo maslinovog ulja. Manjim bebama usitniti (jako je mekano pa moze i viljuškom). Uz to se može kombinovati riba ili puretina.


Izvor: gugu.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

ŠOK U SLOVENIJI: BOSANKA sa ljubavnikom nasmrt pretukla dvogodišnju kćerku

Jesenice, grad na krajnjem sjeveru Slovenije ispod Alpa, čuven po željezari i hokeju, u kom duže od pola stoljeća žive generacije Bosana...